Activiteiten Diner Eten en drinken Evenementen Oude IJsselstreek Ulft

Toffe ervaring: Botanische Bites bij Het Schaftlokaal

Een vijfgangen diner, maar dan volledig vegan. Bij Het Schaftlokaal hebben ze alles uit de kast gehaald om een geweldig, uniek concept neer te zetten. En wauw: wat een succes vond ik het. Letterlijk 10/10, een absolute aanrader. Oók (juist!) voor niet-veganisten.

Misschien vraag je je nu af of ik zelf ook veganist ben? Het antwoord is nee. Ik ben ook geen vegetariër en dit was de allereerste keer dat ik geen vlees heb gegeten tijdens een etentje. Maar als je zo’n geweldig vijfgangendiner neerzet – waarbij alles tot in de puntjes klopt – dan heb je me helemaal om.

Genoeg gekletst, ik heb zin om mijn ervaring met jullie te delen: lees lekker verder!

Botanische Bites

Samen met mijn nichtje reed ik richting Ulft voor het etentje. Vanaf 17.30 uur was de inloop en om 18.00 begon het diner echt. We werden enorm vriendelijk ontvangen, kregen een beetje uitleg en daarna werd meteen het eerste wijntje ingeschonken. Aangezien ik met de auto was (en mijn nichtje ook niet zoveel wijn wilde) namen we allebei een bob-arrangement. Ik was super blij dat dit ook kon, aangezien zo’n vijfgangendiner toch wat specialer is met de bijpassende wijntjes.

De eerste wijn was direct een grote hit (verdejo) en niet veel later kregen we de eerste gang: een tartaar van koolrabi met radijs, sojasaus en aioli. Super lekker, en dat smaakte wel naar meer. Tussen de gangen door werd iedere keer het nieuwe wijntje ingeschonken en konden we ons alvast verheugen op het volgende gerecht.

De bediening ging ondertussen ook alle tafels rond met een klein bordje. Daarin zaten twee ‘sechuan buttons’ (ook wel champagneblad genoemd). Deze moesten we vlak voor het tweede gerecht innemen om de smaakpapillen te resetten en er zat een klein blaadje met uitleg bij. We zagen mensen om ons heen al een bijzonder gezicht trekken en waagden ons er daarna ook maar aan. Eerst begon alles te tintelen en vervolgens liep je hele mond vol met water. Na een tijdje stopte dit, maar bijzonder was het zeker. Toen was het dus tijd voor gerecht twee: een oosterse curry soep. Die werd heel tof geserveerd: met de noodles en jackfruit in het bord en vervolgens werd de soep er aan tafel bijgeschonken.

Gerecht drie was arancini, dat zijn gefrituurde risottoballetjes. Ik heb dit in Sicilië al eens in de grote variant geproefd en het was heel leuk om ze hier weer terug te zien. Het laatste gerecht voor het toetje was een terrine van knolselderij. Toen we ’terrine’ op google opzochten werden we daar niet direct heel vrolijk van, maar gelukkig zag ons bordje er een stuk lekkerder uit.

De vijfde wijn was een dessertwijn – de enige waar we niet razend enthousiast over waren. De vier daarvoor waren stuk voor stuk enorm lekker overigens. En toen kwam het toetje: helemaal geweldig. Het was een toetjestrio met een brownie, pompoentaartje met pecannoten en een bolletje ijs. Die hebben we lekker zitten oppeuzelen en toen was de avond alweer voorbij.

De koks kwamen op het einde een voor een de keuken uit om met de gasten te praten. Dit was de allereerste keer dat ze een vegan evenement organiseerden en waren daarom oprecht benieuwd naar de reacties. Zo netjes en ook best dapper, want je weet maar nooit wat mensen gaan zeggen. Al twijfel ik er niet aan dat iedereen net zo enthousiast was als wij.

En niet te vergeten: wát een gastvrijheid. De bediening was meedenkend, vriendelijk en gaven genoeg uitleg. Dat maakt zo’n avond helemaal af.

Het Schaftlokaal

Bij Het Schaftlokaal organiseren ze wel vaker dit soort speciale etentjes, maar ook op zonder deze momenten kun je hier uitstekend terecht voor een fijne lunch, diner of borrel. Ze zijn gevestigd op het DRU Industriepark – een voormalig fabrieksterrein – en daarom heeft alles een mooie industriële stijl. Een toffe plek en absoluut een aanrader!